© Rootsville.eu

Bluesrock Tegelen #35
Festival
Tegelen (NL) (01-09-2018)

reporter & photo credits: Paul Jehasse (NL+F)


info organisatie: Bluesrock Tegelen
info bands:
Walter Trout (US) - Laurence Jones (UK) - Bintangs (NL) - King King (UK) - Ben Miller Band (US) - Tami Neilson (Can) - Stompin' Grounds (NL)

© Rootsville 2018


We zijn klaar voor deze 35e editie van het Bluesrock Festival 2018 met een heel mooi publiek en een, pracht van een affiche in het prachtige openluchttheater "De Maze" in Tegelen.

Opener zijn de muzikanten van Stompin Grounds uit Geleen, Zuid-Limburgs Nederlands en nu gestationeerd in Roermond, dus dit zijn de regionale podia. Hun genre wordt beschreven als "gipsy Blues". Hun invloeden komen van groepen die ze leuk vinden, zoals de 'Black Keys', 'Dawn Brothers' en 'The Great East'. Hun deelname aan de Limburgse competitie 'Nu of Nooit' stelde hen in staat om hun plaats op het Pinkpop Festival podium in te nemen met hun 'Song of the Evening Award' overwinning.

Eerder dit jaar kwamen ze in de spotlights te staan op de recente BRUL-contest en kwamen ze zo op de affiche te staan van de "Southern Blues Night" in Heerlen waar ze zich op een prachtige manier hebben onderscheiden als buskers. Deze 'Stompin' Grounds' bestaan uit Daan van de Ven (drums), Rick Stegeman (gitaar) en Jesse Deledda (bas).

Meteen krijgen ze het publiek voor dit festival op het goede pad met nummers als "Hunchback Blues", "Gypsy Love", "Esmeralda" en "Make Some Noise", waardoor deze youngsters nauwlettend te volgen zijn.

Daarna komen we uit bij de Canadese Tami Neilson. Tami verhuisde van Canada richting Niew-Zeeland en werd meer dan eens geprezen om haar soulvolle stem en haar zeer goed opgenomen albums. Tami combineert country, soul en rockabilly en toerde dit jaar tussen Nieuw-Zeeland (haar thuisland, waar ze in Auckland woont), Australië en Noord-Amerika. Nog steeds in haar land heeft ze 6 prijzen gewonnen (Silver Scroll - Best Country Song Award en 4 keer het beste countryalbum van New Zeland (2009, 10, 12 en 2015) onder haar naam en Best Female Artist bij de Country Music Awards van Nieuw-Zeeland in 2010, 2011 en 2014.

Ze bracht haar album "Do Not Be Afraid" uit, waarmee ze meteen de eerste plaats in Nieuw Zeeland's "bilboard" won, haar laatste album "Sassafrass" (album report) werd dit jaar uitgebracht. Deze dame werkte ook voor televisie en droeg bij aan veel nummers op de soundtrack van het eerste seizoen van "Bokenwood Mysteries. Tami laat zich begeleiden door haar band die bestaat uit Brett Adams (gitaar), Mike Hall (basgitaar) en Joe McCallum (drums) en we zagen ze met Rootsville donderdag nog aan het werk in België.

Ze maakte hier ook gebruik van om een paar stukjes te spelen uit haar laatste album zoals het Caribbean getitne "Bananas", "Smoking Gun" en "Kitty Cat". Ze vertelde ons tussen de nummers door dat ze haar vader twee of drie jaar geleden had verloren en liedjes over haar moeder en grootmoeder had geschreven. Ze maakt er ook kennelijk geen geheim van dat ze houdt van chocoladewafels in Nederland en iemand die heeft er zelfs eentje op het podium aangeboden.

Vervolgens is het de beurt aan de Ben Miller Band die bekend staat om zijn charismatische live-optredens, waarin zijn ambachtelijke instrumenten een belangrijke plaats innemen. Afkomstig uit Joplin VS, werd opgericht in 2005 en maken ze soms een onweerstaanbare mix van bluegrass, country en blues en folk. Ze toerden de wereld rond als support-act van ZZ-Top en trokken zo een grote fanclub aan.

Met hun nieuwste album "Choke Cherry Tree" laten Ben Miller en zijn band zien dat ingewikkelde dingen heel gemakkelijk kunnen worden gepresenteerd. Precies het doel dat Ben in gedachten had voor het album dat dit jaar werd uitgebracht en lovende kritieken kreeg van de pers. Aan Ben's zijde vinden we de mooie Rachel Ammons (viool) terug samen met Scott Leeper (one string washtub-bass en drums) en Smilin' Bob Lewis (gitaar & washboard).

De verrassing van de dag zonder meer (we begrijpen waarom ZZ TOP hen als support act koos). Ze overvielen het publiek letterlijk met vreugde. Hij (Ben) bespeelt de banjo, gitaar ... en vervolgens allerlei folk instrumenten. In de formatie zitten ook de guitar-box en washboard voor de bassist die ook het wasbord speelde met daarnaast de grote troef, de charismatische Rachel met een haar viool. Ze brachten ook klassiekers als "The House of the Rising Sun" en "Blackbetty".

Wereldberoemd in Nederland en omliggende landenis zonder meer de Schotse formatie King King (Glasgow). King King bestaat uit een van de gebroeders Nimmo die bijna iedereen in de blues heel goed kent. AQlan Nimmo heeft al in heel wat clubs en op vele festivals kunnen spelen. Hij werd zelfs met King King tot 'beste bluesrockband ter wereld' gekroond.

In 2017 brachten ze hun tot dusver laatste album "Exile & Grace" (album report) uit. Een album met als mixer aan het mengpaneel niemand minder dan Chris Sheldon (Foo Fighters, Feeder, Therapy). Ze laten horen dat ze met hun nummers tegenwoordig heel goed weten welke richting ze willen uitgaan. Vandaag brachten ze ook ook "Long Time Running" en "Tear It All Up" van hun laatste album. En de mooie blues ballad van hun eerste album "A Long History of Love", zeer sterk. Ze bevestigen hun plaats aan het Bluesrock firmament, echt de moeite waard.

Met de 'Bintangs' zijn we nu toe aan één van de oudste bluesbands van Nederland. Het heeft tijd gekost maar nu staan ze hier dus op het podium van 'Bluesrock Tegelen'. De band werd in 1961 opgericht. De groep keert terug naar de basis met Rhythm and Blues, tijdens de huidige tour. Ze werden meestal de Nederlandse Rolling Stones genoemd, dit met een selectie van nummers uit hun rijke verleden aangevuld met nieuw werk. de band bestaat uit Frank Kraaijeveld, Dagomar Jansen, Burt van der Meij en Marco Nicola smullen we hun Blues onderbroken door hun grote hart. In 1961 werd de band opgericht door Frank en Arti Kraaijeveld. Gitarist Arti overleed dit jaar in mei op 71-jarige leeftijd.

Hun aantreden kon je als langer dan de vorigen beschouwen, ze voelen zich hier thuis en bestaan ze sinds de jaren 60.Ze brachten ons nummers als 'Shut Your Face','Rooster Stew', 'Fool In Love', 'I'm A Scarecrow', 'Bread Pain Bread', 'Soul Rockin ', 'Route 66' en nog veel meer. Een band die nog steeds tegen een stootje kan en dan bedoelen we niet enkel Kraaijevel .

Normaliter stond nu op de affiche Robert Finely maar die kwam eerder dit jaar zijn ganse Europese toer te annuleren. Een vervanger werd gevonden in de persoon van Laurence Jones. Laurence Jones wordt 'The Future of the Blues' genoemd. En niet voor niets heeft hij verschillende belangrijke prijzen gewonnen en wereldwijd meer dan 50.000 albums verkocht. Radio BBC 2 noemt het "star in the making" en bij de Britsh Blues Awards in 2014, 2015 en 2016 was de 26-jarige gitarist opgenomen in de Eregalerij in de categorie "Jonge artiest van het jaar".

Van alle kanten van de muziekindustrie wordt zijn carrière op de voet gevolgd; pers, organisatoren, verschillende muzikanten en natuurlijk volgen zijn fans elke stap op de voet. Afgelopen maart verscheen zijn vijfde album The Truth (album report). Hij spreekt er zelf over: op "The Truth", maak ik een pad dat ik altijd al heb gewild; die van de "crossover-blues". Mijn helden John Mayer, Eric Clapton en Jimi Hendrix hebben de blues voor het publiek toegankelijk gemaakt, wat ik ook over dit album denk. Ik kan niet wachten om "The Truth" aan iedereen te laten horen!

Een album waaruit hij "Do not Let Me Go", "Take Me" en "Give me your time" speelde, maar ook werk uit zijn vorige album "Take Me High" bracht hij "Live It Up". Omdat hij van Jimi H houdt, gaf hij ons ook een prachtige cover van "All Along The Wachtower". Als een herinnering op dit moment, als enige, stijgt het nog steeds boven zich uit en verlaat het podium met een enorme waardering van het publiek. Ja, "(He's A) Fortunate Son".

Walter Trout is hier in Tegelen als kind aan huis en is het kloppende hart van hedendaagse bluesrock muziek. Met al 67 op de teller is hij iemand die gerespecteerd wordt door zijn eigen generatie en ook wordt vereerd door de jonge garde en zo ook enorm bewonderd door zijn fans. De gitarist is al meer dan 50 jaar in het vak en heeft met zijn meest recente album een zeer indrukwekkend werk weten te creëren: "We're All In This Together" (album report), een samenwerking met Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd en anderen.

Deze man raakte bekend als lid van John Mayall's Bleusbrekaers en wordt een van de zes beste gitaristen ter wereld genoemd. Na de passage bij de Bluesbreakers richtte hij in 1989 zijn eigen band op. In maar van 2014 maakte hij de ganse werled bang en kwam zijn vrouw te melden dat hij een zeer gevaarlijke leverziekte had opgelopen, waarbij hij enkel en alleen werd gered door een transplantatie die zijn leven redde. Nu is hij weer zichzelf en betovert hij ons met zijn magische aanraking van zijn fantastische gitaar. Hij is opnieuw de gast van het festival, net zoals in 1991, 1999 en 2008.

Hij faalde niet om en bracht ons zijn gekende lange solo's zoals hij dit enkel kan. Hij sprak ook zijn respect uit voor die laatste ziel die van ons is heengegaan, de altijd gemiste Aretha Franklin.

Texte Français

Et c’est parti pour cette 35 édition du Bluesrock Festival 2018 avec un très beau parterre de vedettes au magnifique théâtre en plein air « De Maze » à Tegelen.

En premier voici les musiciens de Stompin Grounds provenant du Geleen sud du Limbourg Hollandais et qui maintenant sont stationnés à Roermond, ce sont donc les régionaux de l’étape. Leur genre est qualifié de “gipsy Blues”. Leurs influences proviennent de groupes qu’ils aiment comme les « Black Keys », Dawn Brothers et The Great East. Leur participation au concours limbourgeois « Nu of Nooit » leur a permis de prendre place sur la scène du Pinkpop Festival grâce à leur victoire du prix « Song of the Evening » Début d’année ils étaient à la « Southern Blues Night » de Heerlen où ils s’y sont distingués de belle façon.

Ils ont remis le couvert ici et de belle manière mettant le public sur la bonne voie pour ce festival avec « Hunchback Blues », « Gypsy Love », « Esmeralda » et « Make Some Noise » notamment, des jeunes garçons à suivre de près.

Daan van de Ven (batterie)
Rick Stegeman (guitare)
Jesse Deledda (basse)

Ensuite nous en venons à La Canadienne Tami Neilson a été louée plus d'une fois pour sa voix soul et ses albums très bien enregistrés. Tami combine la country, la soul et le rockabilly et a fait des tournées cette année entre la Nouvelle-Zélande (son pays d’adoption, où elle réside à Auckland), l’Australie et l’Amérique du Nord. Toujours dans son pays, elle a remporté 6 awards (Silver Scroll – Best country song award et 4 fois le meilleur album country de New Zeland (2009,10,12 et 2015) sous son nom. Et Meilleure artiste féminine aux Country Music Awards de Nouvelle-Zélande en 2010, 2011 et 2014. Elle a sorti son album "Do Not Be Afraid", avec lequel elle a immédiatement trusté la première place au « bilboard » de Nouvelle-Zélande. Son dernier opus « Sassafrass » est sorti cette année.

Elle a d’ailleurs profité de cela pour en jouer quelques morceaux : « Bananas », « Smoking Gun » et « Kitty Cat ». Cette dame a aussi travaillé pour la télévision où elle a contribué à de nombreuses chansons à la bande originale de la première saison de « Bokenwood Mysteries. Cette fille a aussi travaillé pour la télévision où elle a contribué à de nombreuses chansons à la bande originale de la première saison de « Bokenwood Mysteries. Quelle magnifique voix elle possède cette belle dame. Elle nous l’a prouvé dans « A man, man’s world ».

Elle nous a raconté entre deux morceaux très rapides qu’elle avait perdu son père il y a deux trois ans et et a reporté des chansons sur sa maman et sa grand-mère. Petit secret, elle adore les gaufrettes chocolatées des Pays-Bas apparemment et quelqu’un de bien intentionné lui a même offerte une devant la scène.

Nous continuons avec Ben Miller Band qui est connu pour ses spectacles en direct charismatiques, dans lesquels ses instruments artisanaux occupent une place importante. Le groupe de Joplin, USA, fait un mélange irrésistible de bluegrass, country et blues et folk par moment. Ils ont fait le tour du monde en première partie de ZZ-Top et se sont attiré un grand fan-club. Avec leur dernier album "Choke Cherry Tree", Ben Miller et son groupe montrent que les choses compliquées peuvent être présentées très facilement. Exactement le but que Ben avait en tête pour l'album sorti cette année et qui a reçu des critiques élogieuses de presse.

La surprise de la journée sans conteste (on comprend pourquoi ZZ TOP les a choisis comme 1ère partie). Ils ont littéralement fait exploser de joie le public. Lui (Ben) jouant du banjo, de l’armo, de la guitare… puis toutes sortes d’instruments folkloriques dans la construction mis guitare mi cigare boxe pour le bassiste qui a aussi joué de la washboard et en plus l’atout de charme Rachel avec une chevelure tombant à mis cuisses et elle n’est pas petite la jolie demoiselle. Ils ont encore joué « The House of the Rising Sun » et “Blackbetty » comme reprise.

Les habitués de la scène depuis des années déjà les King King groupe écossais (Glasgow) d’un des frères Nimmo que presque tout le monde dans la profession connaît très bien. Il a déjà écumé pas mal de club et de festivals sur le vieux continent. Il a même été couronné « meilleur groupe de blues rock au monde ».

Avec le "Exile & Grace" sorti en 2017, qui a été mixé par Chris Sheldon (Foo Fighters, Feeder, Therapy). Ils montrent que par leurs chansons qu’ils savent très bien rendre les différents mode de l’existence surtout musicale, de nos jours. Ils ont d’ailleurs joué « Long Time Running » et « Tear It All Up” de leur dernier opus donc. Ainsi que le superbe blues lent de leur premier album « A Long History of Love » Très bon tout du long, ils confirment leur 1er place au box- office du Bluesrock, vraiment une valeur sure.

Le plus ancien groupe de musique des Pays-Bas, Bintangs, est enfin sur la scène à Tegelen. Il a été fondé en 1961 c’est tout dire de sa longévité. Le groupe revient à sa base, le Rhythm and Blues, pendant la tournée actuelle. On a eut tendance à les qualifier de « Rolling Stones Hollandais ». Avec une sélection de chansons de leur riche passé complétée par de nouvelles œuvres, les hommes dirigés par Frank Kraaijeveld fondateur avec (Arti Kraaijeveld qui nous a malheureusement quitté au mois de Mai de cette année à l’âge de 71 ans), nous régalent de leur Blues rythmé par leur grand cœur.

Je crois qu’ils ont joué plus longtemps que les autres, normal ils sont chez eux et existent depuis les années 60 donc ils ont du répondant questions chansons « Shut Your Face », « Rooster Stew », « Fool In Love », I’m A Scarecrow », « Pain Pain Pain », « Soul Rockin’ », « Route 66 » et bien d’autres. De vrais résistants et qui ont encore une pèche du tonnerre même s’il n’y a plus que Kraaijeveld qui fait de la résistance pour tenir véritablement de main de maître ce goupe antédiluvien.

Frank Kraaijeveld
Dagomar Jansen
Burt van der Meij
Marco Nicola

Laurence Jones s'appelle The Future of the Blues. Et ce n’est pas pour rien, il a remporté plusieurs prix importants et vendu plus de 50 000 albums à travers le monde. Radio BBC 2 le qualifie de «star in the making» et aux Britsh Blues Awards en 2014, 2015 et 2016, le guitariste de 26 ans a été intégré au Hall of Fame dans la catégorie «Young Artists of the Year». De tous les horizons de l'industrie de la musique, sa carrière est suivie de près; presse, organisateurs, divers musiciens et bien sûr ses fans suivent chaque étape de près. En mars dernier, son cinquième album The Truth est sorti. Il en parle lui-même: sur "The Truth", je fais un chemin que j'ai toujours voulu; ceux du « crossover blues ». Mes héros John Mayer, Eric Clapton et Jimi Hendrix ont réussi à rendre le blues accessible au public, ce que je pense aussi avec cet album. J'ai hâte de montrer "The Truth" à tout le monde!

Dont il a joué « Don’t Let Me Go », « Take Me » et « Give Me Your Time » - De son album précédent « Take Me High » il a repris « Live It Up ». Comme il adore Jimi, il nous a fait une splendide reprise de “All Along The Wachtower qu’il s’approrie un peu. En rappel à ce moment si le seul, il fait encore monté la pression avant de nous quitter avec une reprise des CCR que le peuple hollandais apprécie très fort eh oui « (I’m A) Fortunate Son ».

Walter Trout est le cœur battant de la musique blues rock contemporaine. Un homme de déjà 67 ans qui est respecté par sa propre génération, est vénéré par la jeune garde et adulé par ses fans avec admiration. Le guitariste a été dans la profession pendant plus de 50 ans et a réussi à créer une œuvre très impressionnante avec l'ajout le plus récent : " We're All In This Together ", une collaboration avec Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd et d'autres.

Cette homme a été lancé par John Mayal à ses débuts de guitariste et a été nommé parmi les 6 meilleurs guitariste mondiaux. Il nous a fait grand peur, il n’y a pas très longtemps de cela en contractant la très dangereuse maladie du foie où il n’a dû son salut qu’à une transplantation qui lui a sauvé la vie. Maintenant il est redevenu lui-même et nous enchante grâce à son touché magique de sa fabuleuse guitare. Il est à nouveau l’invité du festival, comme en 1991, 1999 et 2008 à Tegelen.

IL n’a pas manqué de nous régaler ou engorgé de longs solos ainsi que de moues extraordinaires.
Il a aussi marqué son respect envers la dernière disparue de la Soul notre regrettée à jamais Aretha Franklin.